sobota 27. dubna 2013

Krok za krokem - vyšívaná látka I.

Zdravím všechny figurkáře.
Několikrát jsem se setkal s názorem, že namalovat vyšívanou látku na modelu je moc obtížné a tudíž se do toho málokdo pustí. Přiznám se, že jsem jeden čas měl stejný názor. Dnes vím, že je to naprosto mylný názor a zbytečný strach. Jedná se o techniku, kdy potřebujeme pevnou ruku a trpělivost...není to však obtížné.
V první části Krok za krokem - vyšívána látka se zaměřím na výšivku, kdy se jedná o drobný motiv po celé ploše látky. Nebude se jednat o pravidelné linky, různé kostky nebo kosočtverce a jinak opakující se motivy. Tato výšivka by měla být tak jemná, že se opakující motiv ztratí.



Zde je pro představu pár dobových oblečení.


Na začátku si vždy na papír nakreslím motiv, který potom přenesu na model. Občas musím najít inspiraci buď na internetu nebo v knihách. Tentokrát se budu snažit namalovat vyšívání na černou látku. Zvolil jsem odstíny šedé barvy a jako vzor různé proplétající stonky, lístky a květy.


Jako ředidlo pro lepší nanášení oleje používám Quick drying petroleum od firmy Lefranc & Bourgeois. Toto ředidlo mi zachová matný vzhled vyšívání a rychle schne.


Samozřejmě nesmí chybět kvalitní štětec. Zatím nejlepší štětec pro jemnou práci na olejové barvy jsem našel u firmy Raphael velikost 0/3.


Model je vystínovaný a kompletně suchý. Musíme si uvědomit, že jakékoliv vyšívání nám potlačí stínování na modelu a občas je třeba stínování obnovit.


Jako první krok jsem namaloval různě zakroucené stonky. Když se stane, že občas udělám silnou nebo křivou linku, tak mohu vše opravit. Čistým a namočeným štětcem do ředidla chybu opravím. Tím, že ředidlo rychle schne, tak můžeme ihned pokračovat.


Následovala malba drobných lísktů a květů. Vše stále v jednom odstínu šedé barvy.


Model jsem nechal pořádně zaschnout. Obvykle nechám model chvilku (30-60min) v troubě při teplotě 50-70 Stupňů. Pokračoval jsem tmavým a světlým odstínem šedé barvy, kdy jsem tmavou barvou maloval tmavší části lístků lístky a světlou barvou znázorňoval světlejší části. Tím nám vyšívání získá hloubku.


Po dalším proschnutí jsem opravil a doladil některé detaily.


Jak jsem psal výše, tak nám vyšívání ztlumí stínování na látce. V tomto případě jsem stíny na látce prohloubil několikrát nanesenou hodně zředěnou černou barvou.


Vyšívání na látce je hotové a já mohu pokračovat v malbě modelu.

Doufám, že jsem pomohl některým figurkářům odstranit strach z vyšívaných látek a posunul tak jejich kvalitu malby zase o kousek dál...

S pozdravem
Milan D.

4 komentáře:

  1. Paráda! Moc dalšího se k tomu říct nedá. Snad jen, že to není akryl :-D... ale to neber moc vážně. ;-)
    Martin

    OdpovědětVymazat
  2. Parada, Milaaanku! Diky ze si sa podelil...

    OdpovědětVymazat