sobota 2. března 2013

Krok za krokem - zlaté vyšívání

Zdravím a pozdravuji všechny figurkáře.
V této části bych se rád zaměřil na zlaté vyšívání uniforem z napoleonského období. Tento postup se však určitě dá použít i na uniformy nebo jiné části oblečení z jiného období. Rád bych ještě podotkl, že se jedná o postup, který jsem odkoukal od francouzského figurkáře D. Ippertiho a upravil na základě dostupných barev a  materiálů...
V první řadě je důležité si uvědomit, že zlaté vyšívání má jiný vzhled než zlaté (mosazné) přezky, knoflíky apod. Jako předloha mi vždy slouží fotky reálných uniforem. Pro představu zde uvádím několik fotek, kde je vidět struktura vyšívání, odstín a samotný rozdíl mezi zlatým vyšíváním a zlatými (mosaznými) doplňky.

Zlaté vyšíváni na límci uniformy. Je zde krásně vidět struktura výšivky.

Zlaté knoflíky mají jiný odstín, než zlaté vyšívání okolo.

Zde je vidět krásný rozdíl mezi knoflíky a zlatým vyšívání.

Pro malbu zlatého vyšívání si připravím Umbru přírodní (Mussini), Neapolskou žlutou tmavou (Mussini) a Neapolskou žlutou světlou (Daler-Rowney), zlatý pigment (Schmincke), dva odstíny zlaté olejové barvy od Rembrandt a wash Devlan Mud (Citadel). Tyto barvy jsem použil pro tento návod a nejsou povinné. Každý namíchá paletu hnědo-žlutou z jiných barev. Záleží na každém, jaký odstíny potřebuje.

Do každého odstíny přimíchám zlatou olejovou barvu. Tmavou do tmavých odstínů a světlou do světlých odstínů...


...dále přidám do každého odstínu zlatý pigment. Dávám většinou po malých dávkách a vždy zamíchám. Barva musí mít "zlaté odlesky"...


...a na závěr přidám lněný olej pro lepší nanášení barvy. Oleje nesmí být moc, jinak se nám zlatý pigment slije do celistvé barvy a tím ztratíme "zlaté odlesky"...


Na figurce si všechno zlaté vyšívání i kování podmaluji střední až tmavě hnědou.


A teď přijde zdlouhavá a titěrná práce. Barvu nanáším "čárkovaně". Nesnažím se jí rozetřít, ale čárkovat ve směru vyšívání. Začínám tmavým odstínem a pomalu postupuji až k nejsvětlejšímu odstínu. Světlejší odstíny nanáším na vyvýšená místa a nepravidelně.
Nechám všechno pořádně proschnout. Celé vyšívání přetřu 1-2x washem Devlan Mud (Citadel) a znova nanesu světlejší odstíny. Ale jen náhodně a na vyvýšené místa.


Tím je zlaté vyšívání hotové. Odstín zlatého vyšívání nám určuje podkladová barva (tmavá, světla hnědá) a rozmíchaná paleta hnědo-žluté barvy. Chce to jen vychytat odstíny, které se nám líbí. Ostatní je jen na naší trpělivosti při čárkovaní :o)



S přáním krásného víkendu...

Milan D.





3 komentáře: