neděle 19. června 2011

Krok za krokem - Space Wolf Veteran

Zdravím všechny,

rád bych vás seznámil s postupem malby, kde jsem si částečně pomohl stříkací pistolí. S touto technikou mě seznámil můj kamarád a velice dobrý malíř figurek Branislav L.(Cesnak). Tuto techniku využijeme u figurek, které jsou z větší části v jednom odstínu barvy. Můžeme sem zařadit roboty nebo stroje, ale i historické modely s pláštěm nebo hábitem, jako jsou templáři a podobně. Technika spočívá v jednoduchém vystínování figurky pomocí tmavých a světlých odstínů barvy.

PODSTAVEC

Vždy začínám pracovat nejdříve na podstavci, abych zabránil pozdějšímu případnému poškození už namalované figurky. Při tvorbě sci-fi podstavce můžeme použít téměř cokoliv. V tomto případě jsem použil zbytky ze stavebnic, rozlámanou telefonní kartu, bužírku, plastové destičky, ochrannou bužírku na štětec a kus síťky z cedníku.


Vše jsem přilepil na dřevěný podstavec. Doplnil jsem kamínky, drátky a strunu. Jako základní zem jsem použil hmotu, ve které je již přimíchaný posyp.


Na povrch jsem za pomocí lepidla Herkules připevnil jemný písek a dřevěný podstavec oblepil lepící páskou a "modelínou" Tack It. Zabránil jsem tak zašpinění podstavce během malby.


Vše jsem přestříkal nejdříve černým základovým sprejem (Citadel) a po zaschnutí poté bílým základovým sprejem (Citadel) pouze shora.


Během stavby podstavce jsem občas vyzkoušel postavit figurku na podstavec.......trochu mi to připomíná procházku v sopečném prachu nebo těsně po atomovém výbuchu... :o)



Když jsou kovové věci dlouho vystaveny povětrnostním podmínkám, tak díky korozi dostávají hrubý povrch. Toho jsem dosáhl smícháním barvy Cadmium red (Vallejo) s pudrem-dětský zásyp. Místo Cadmium red můžeme použít jakýkoliv červeno-hnědý odstín.


Výslednou hmotu jsem "naťukal" na kovový šrot. Opravdu se musí ťukat. Nejenom, že je hmota tak hustá, že se nedá natírat, ale hlavně ťukáním vytvoříme hrubý povrch. Během schnutí jsem natřel barvou English uniform (Vallejo) zem a barvou Stone grey (Vallejo) kameny.


Celý povrch, kromě rezavého šrotu, jsem přetřel několikrát washi (Citadel). Míchal jsem mezi sebou washe Devlan mud, Badab black a Thraka green.


Jakmile vše proschlo, nalepil jsem trsy trávy. Můžeme použít nastříhaný provázek, nebo statickou trávu. V tomto případě jsem použil trsy trávy již přidělané na folii. Stačí jen trs odlepit od folie a pomocí kontaktního lepidla přilepit na podstavec.


Samotnou rez tvoří různé odstíny pigmentů. Na rez používám čtyři odstíny rzi. Tmavá rez a Světlá rez od firmy CMK, obě jsou dost tmavé, a Standard rez a Světlá rez od firmy MIG Productions. Samotný pigment nanáším štětečkem a opět pouze ťukám.


Nejdříve jsem použil rez od firmy CMK. Znázornil jsem tak "mokrou", "živou" rez.


Následně jsem použil oba odstíny od firmy MIG. Jsou to hodně světlé odstíny, které nám znázorňují "suchou" rez. S pigmenty se pracuje velice snadno. Stačí opravdu malé množství a výsledek je více než dostačující.


Na závěr jsem dobarvil lebku a přilepil kořínek, na který jsem nalepil papírové lístky firmy Plus model. Podstavec je hotový. Teď už jen domalovat figurku a můžeme dál pokračovat na podstavci.



Pro představu jsem opět postavil figurku na podstavec......už se to začíná rýsovat....



FIGURKA

K tomuto účelu jsem si vybral jednoduchou figurku od firmy Games Workshop a to konkrétně válečníka v robotické zbroji - Space Wolf in Terminator armour. Jednotlivé díly jsem očistil od dělící roviny a vše slepil dohromady.


Slepený model jsem připevnil na pracovní podstavec, abych se modelu během malby nedotýkal. Celý model jsem stříknul černým základovým sprejem. Používám sprej od firmy Citadel. Není sice naprosto matný, ale nezalévá detaily a schne velice rychle.


Po pár minutách jsem opět model přestříkal sprejem. Tentokrát bílým a jenom shora. Tento trik nám pomůže ulehčit práci ve dvou případech. Ukáže, kde budou umístěny světla a stíny na modelu, a ulehčí práci při nanášení světlých odstínů na model. Nevýhoda černé barvy totiž spočívá v tom, že se špatně překrývá světlými odstíny.


Na stínování pomocí stříkací pistole jsem se připravil tři barvy. Shadow grey (Citadel), Flat black a Flat white (obě Vallejo). Shadow grey jsem ztmavil černou a naředil na konzistenci určenou do stříkací pistole. Tímto odstínem jsem model nastříkal zespoda a znázornil tak tmavé části modelu.


Pouze naředěnou Shadow grey jsem model nastříkal tak, aby barva na model dopadla kolmo nebo mírně shora. Tím jsem dal modelu základní odstín barvy.


Poslední odstín barvy jsem si namíchal pomocí Shadow grey a bílé. Tuto směs jsem na model nastříkal pouze shora a znázornil tak světlé části na modelu.


Pro lepší a větší kontrast používám novou řadu wash od firmy Citadel. Tyto washe ředím destilovanou vodou a mám tak větší kontrolu nad barvou. Nejdříve jsem všechny části brnění několikrát přetřel mixem Devlan mud + Asurmen blue. Potom jsem si rozdělal Devlan mud + Badab black a zvýraznil nejtmavší části. Základním odstínem Shadow grey jsem zvýraznil hrany v tmavých částech brnění a zesvětlenou Shadow grey pomocí bílé barvy jsem zvýraznil světlá místa na brnění.


Zbylé části na modelu jsem namaloval opět černě. Někomu se to může zdát pracné, ale mě to pomáhá. Zjistím, jaké části modelu budou namalovány jinou barvou a dá mi to celkový přehled.


Na pravý chránič ramene jsem použil Blood red (Citadel), Flat black a Vermilliony (obojí Vallejo).


Na modelu jsem si poté namaloval části, které měli znázorňovat kovy. Bronzovou (Vallejo) a Boltgun metal (Citadel). Zatím jen pro představu, jak bude model vypadat.


Po tomto kroku jsem se pustil do malování obličeje. Všechny odstíny barev jsou od firmy Valleyo. Jako základní pleťový odstín jsem použil Flat flesh, Cadmium red, Dark flesh, který jsem zesvětlil bílou barvou. Na stíny jsem použil základní mix, do kterého jsem přimíchával Prussian blue a Chocolate brown. Na světla jsem použil základní mix zesvětlený bílou barvou. Vlasy a vousy jsou namalovaný mixem barev Flat black, English uniform zesvětlovaný bílou barvou, až skoro do samotné bílé barvy.


Teď přišla řada trochu brnění odřít. Na jemné a povrchové odřeniny jsem použil Shadow gray (Citadel) do tmavých částí brnění. Na světlé části brnění jsem použil Shadow grey + Flat white.


Na hluboké odřeniny jsem použil barvy German grey + Chocolate brown (obojí Vallejo). Není to nic složitého. Chce to štětec s dobrou špičkou a pevnou ruku.


Vzhledem k tomu, že na drápech bude krev a téměř vše zakryje, není důvod se touto části moc zabývat. Stačilo jen použít několikrát washe Badab black a Devlan mud.


Bronzové části jsem ještě jednou přetřel. Tentokrát jsem k tomu použil Bronze (Vallejo), do které jsem trochu přidal Reflective green (Vallejo) a ztmavil Chocolate brown (Vallejo).


Následoval několikrát wash Devlan mud.


Jako první světla jsem použil Bronze (Vallejo). Po zaschnutí jsem na nejvyšší světla použil Old gold (Vallejo). Maluje se to rychle a není to nic složitého...


Během malování bronzových částí jsem pracoval i na kostěné ozdobě na levém rameni. Nejdříve vše přetřít Bleached bone (Citadel), potom několik vrstev washů Badab black a Devlan mud a opět Bleached bone, se kterou jsem znázornil tvar ozdoby.


Následovalo domalování drobností. Na bronz jsem znázornil korozi pomocí Turquoise + Reflective green (obě Vallejo). Na hadičky na nohou jsem použil stejné barvy jako na pravý chránič ramene. Talisman ve formě vlčí oháňky je malovaný odstíny tmavě šedé, šedé a světle šedé. Modré diody umístěné nad hlavou a na zádech jsou malované postupným zesvětlováním modré barvy shora dolů. Tudíž nahoře nejtmavší, dole nejsvětlejší. Nakonec jsou přetřeny 2x lesklým lakem, abych znázornil "zasklení".


Hotovou figurku jsem přilepil na připravený podstavec a nechal všechno pořádně proschnout.



Na tvorbu sněhu používám šlehaný tmel One Time od firmy Red Devil. Tento tmel je vodou ředitelný. Pro historické figurky je třeba ještě tento tmel doplnit dalším produktem znázorňující sníh, ale pro tyto účely je samotný tmel více než dostačující.


Pomocí vody jsem si namíchal potřebnou konzistenci....


....a tuto směs, pomocí starého štětce, nanášel na podstavec.


Tmel je nanesený. Teď už jen počkat pár hodin, až všechno pořádně proschne.


Na krvavé slizy, hleny apod. používám barvy Tamiya - Smoke a Clear Red, a lepidlo UHU-Alleskleber.


Do barvy Clear Red vmíchám Smoke, abych dosáhl tmavé krve a nakonec přidám lepidlo UHU-Alleskleber. Během míchání nám po určité době začne směs tuhnout a vytvářet tahavé slizy a hleny. To je ta správná doba na nanášení.


Pomocí párátka jsem tuto směs nanesl na model a vytvaroval sliz podle představy. Samotnou směs Clear Red a Smoke (bez lepidla) jsem použil pro znázornění krve na zemi nebo brnění. Směs jsem nanášel štětcem. A opět nechal všechno pořádně proschnout.


Během schnutí jsem začal pracovat na tvorbě rampouchů. Průhledný rámeček jsem nad horkým sporákem vytáhl do požadovaného tvaru. Chce to trochu trpělivosti a cviku, než se práce podaří. Po zaschnutí jsem odřezal potřebnou délku a tvar budoucího rampouchu.


Občas se mi některé kousky nepovedly....


Vytvarované a hotové rampouchy jsem přilepil lepidlem k podstavci a několikrát přetřel lesklým lakem.


Model je hotový a může být uložen do vitrínky....


Přeji všem pevnou ruku při malbě a zase někdy u dalšího postupu.

S pozdravem
Milan D.

7 komentářů:

  1. Díky moc za tento návod! Opravdu krásně vysvětleno.

    OdpovědětVymazat
  2. super Space Wolf a vdaka za pekne a nazorne citanie s obrazkami, inspirativne...

    OdpovědětVymazat
  3. Fajnoveeee, len jeden dotaz - kde nakupujes ten UHU-Alleskleber?

    OdpovědětVymazat
  4. Zkus namalovat nějakou opravdickou miniaturu, tahle opice s hlavou uprostřed hrudi....

    OdpovědětVymazat
  5. ahoj ja mam taku otazku ako malujete alebo lepsie ako si nanasate farbu zaroven vodu a nariedite si farbu lebo ja mam s tim problem pouzivam citadela farby a raz mam vodnatu farbu ze musim viac krat natierat a pri layer mi zaschina ta farba a videl som dost videi ale su v anglictine tak ze s toho viem prd ak by mi s tim vedel niekto poradit alebo spravil video ako na to tak by som mu bol vdacni moj gmail barudiakvladimir@gmail.sk

    OdpovědětVymazat